Raya dah abis

Baru sampai KL pagi tadi. Lama gak aku beraya...
Ntah naper raya kali ni penat sikit. Nak kata beraya sakan, takde la sangat. Family aku kalau raya, jarang gi jalan2 beraya rumah orang, tunggu orang datang beraya kat rumah je la.

Tahun ni pun camtu la. Siapkan rumah menunggu tetamu datang. Bukan setakat bertandang, rumah aku biasanya tetamu-tetamu datang bermalam terus. So, riuh sikit la kalau ada tetamu yang bawak anak2 kecik tu. Ye la, adik aku yang bongsu pun dah 21 tahun umur dia, so bunyi anak2 kecik ni memang takde kat rumah aku pada hari2 biasa.

Seperti yang diexpect la, sedara2 sebelah abah datang start raya kedua. pakcik aku datang dari pahang dengan dua buah kereta, bawak anak cucu datang beraya. anak sulung dia aja yang tak datang, gi beraya kat rumah mertua agaknya. satu pasal pakcik aku ni, muka dia memang iras sangat ngan bapak aku. ramai orang dah ter'malu' bila silap tegur dia hahaha... nasib baik dia sporting, layan je borak walaupun orang tu ingat dia ayah aku...

pastu tahun ni ntah kenapa tiba-tiba pakcik aku ni teringin nak gi kubur mak & ayah dia (nnek & datuk aku la). aku dari kecik memang tak tau sangat pasal datuk nenek sebelah ayah aku ni. sebab dia yatim piatu dari kecik, pastu dok menumpang rumah sedara. so itu la first time aku tau kat area mana kubur nenek ngan datuk aku. nenek aku dikebumi kat pasir puteh, datuk aku kat bachok.

pastu ayah aku buat program jejak kasih carik sepupu dia. ikut orang citer dia bukak kedai makan tepi pantai irama. so, aku ikut ayah ngan pakcik aku gi kedai dia. kalau korang kenal ayah aku ni, dia suka buat lawak. dia gi tanya sepupu dia tu kenal dia tak. sepupu dia tak cam muka ayah ngan pakcik aku, dia kata mungkin lama tak jumpa. Ayah aku buat muka selamba je kata 'takde la lama sangat, baru 30-40 tahun je tak jumpa'. tengok muka serius ayah aku tu, aku nak tergelak ajer, tapi sepupu dia tu buat muka tak paham lak hahahaha...

so, raya aku tahun ni lebih kurang camtu la. layan orang datang rumah jer. banyak lagi aku boleh tulis, tapi aku malas, biasa la aku memang malas

Related Posts by Categories



0 comments:

Post a Comment

Find us on Google+